decoupage servetter
MarjaL Design – Decoupage – Glasmålning - Kalligrafi
MarjaL Decoupagetips & tricks sidan 2

 

Här har jag samlat lite decoupage tips och tricks, som jag har lärt mig av andra eller utvecklat vidare genom egna experiment. Allt efter att idéerna kommer uppdateras denna sida. Så titta gärna in då och då. Här kan du också hitta annat som t.ex. lite förvaringstips för dina papper och servetter.

 

 

 

 

 

Här kommer ett tips till dig som har sparat på dig stora pappersark och inte har någon bra plats för dem. Jag köpte en byxhängare på IKEA och monterade in en sådan i en dubbelgarderob.
På detta sätt kan papperen hänga fritt och är inte hoprullade. Lämpar sig bra för decoupageark.
Jag gillar faktiskt IKEA för de har väldigt mycket som är användbart på många områden. Hittar mycket som kan användas inom min hobby-verksamhet där.

 

 

En annan bra förvaringsmetod är att köpa deras stora Rigel-krokar och montera dem på väggen. I dem kan man lägga sina pappersrullar och det får plats väldigt många rullar på en liten väggsnutt.
Jag kan nämligen inte gå förbi en enda bokhandel utan att slinka in och se på deras papperssortiment, ifall det finns något fint eller roligt papper som jag saknar. Och med åren har det blivit en ansenlig hög med rullar :-).
Och om nu ovanstående förvaring inte skulle räcka, som det inte har gjort för mig ;-), så kan man ju även köpa sig en tunna där man kan förvara ännu högre pappersrullar och annnat skrymmande material.
Lätt att ställa i något hörn. Och jag har även lagt en blomkrukeplatta med hjul under för att lättare kunna dra den ut och in från sin plats och för att inte skada golvet. Allt detta också från IKEA!

Och sist men icke minst; en hurts! Utmärkt storlek 48X66 cm för en vän av ordning.
Denna hurts fick inte plats i mitt hobbyrum, men väl i sovrummet och den smälter fint in brevid en garderob.
Nu skulle man kunna tro att jag är försäljare för IKEA, men det är jag inte ;-). Men kanske skulle jag ta ett samtal med herr Kamprad för att få rabatt på mina köp, eftersom jag nu här gör sådan fin reklam för dem? Någon som har hans mejladress? Skicka den i så fall till mig ;-)!

Så här fin ordning blir det med dessa bra mintpastellaskar!
Och det är hur lätt som helst att dra ut lämplig bit av bandet som passar in i lockets öppning.
Har du liksom jag en massa dekorationsband, som
du köpt i metervara? Mina ligger oftast i en enda röra och de är svåra att ha ordning på. För ett tag sedan såg jag en tjej på nätet tipsa om ett smart sätt att förvara dem. Jag kan inte hitta sidan igen så jag får väl tipsa er själv med mina bilder. Klicka på bilderna för att se dem större.
Så här gör man:
Man köper mintpastiller; "Tic Tac". Så många burkar man anser sig behöva. Sedan äter man upp dem och lägger burkarna i blöt några timmar för att få bort etiketterna. Den svarta texten på plasten tar man bort med lacknafta.
Sedan börjar man snurra sina band till en rulle. Lämpligt redskap är en blyertspenna. Efter en stund - om man har många band - kommer man in i ett skönt kontemplativt tillstånd. Eller så blir man snurrig.
Hur som helst så blir resultatet bra.
Lyft bara av locket, putta in rullen och låt en bit av bandet sticka ut från locköppningen.
Och se så många askar det fick plats bredvid varandra, de tar knappt någon plats alls. Och allt är i fin ordning i bandlådan och lätta att hitta! Klicka för större bild.
Att återanvända saker är kul och man sparar på miljön. Det finns ett namn för detta; "life hacking". Sök på nätet och du kommer att hitta en massa kul tips på att återanvända gamla saker som annars kanske hade hamnat på soptippen.

Jag har haft dåligt med plats för allt mitt pysselmaterial. De har stått i olika stora förvaringsskåp huller om buller och till slut visste jag inte var eller vad jag ens hade. Det gör ju att man tappar lusten för att snabbt skapa något när man först behöver leta runt efter färger och ink pads m.m.

Till slut googlade jag runt på nätet och hittade lite smarta tips.
Hyllan för ink pads är gjord av tunn plywood som ram och hyllorna av tunna kapaskivor eller som de också kallas för; foamboard. Lätta att skära till med hobbykniv och limma med limpistol.

Och färgburksförvaringen är gjord av hårdare foam och borrade med lagom stort träborr. Listerna bakom är av trä och måttanpassade för att burkarna skall kunna vila fritt direkt på väggen bakom. Nu ser jag lätt alla färger som jag har. Det gick fort och lätt att göra dem, jag designade och sambon skar och borrade, och jag kunde utnyttja de små överblivna väggområdena vid mitt skrivbord! ??

Detta är så det bra resultatet och både jag och sambon blev glada över mästerverket :-)!