decoupage servetter
MarjaL Design – Decoupage – Glasmålning - Kalligrafi

 

 

 

 

 

 

Ljusdecoupage för ”lykta” av tjockare blockljus

ljusdecoupage
MarjaL Decoupagetips & tricks
Blockljusdecoupage med t.ex. decoupage- eller omslagspapper

Här har jag samlat lite decoupage tips och tricks, som jag har lärt mig av andra eller utvecklat vidare genom egna experiment. Allt efter att idéerna kommer uppdateras denna sida. Så titta gärna in då och då.

 

ljusdecoupage

Blockljuset brinner ner som i en lykta och väggen med bilden blir kvar.

OBS! Arbetsbeskrivning till blockljusdecoupage med exemplen ovan medföljer vid köp av FLAMSÄKERT decoupagelim

Ibland kan ljusen börja sota på ljusets innervägg men snoppa bara av yttersta toppen på veken varje gång du tänder ljuset så händer det inte.
Om du bara vill ha ljuset som dekoration och inte bränna det, kan du använda vanligt decoupagelim.
OBS! Om du skall de bort eller sälja ett ljus:
Lämna alltid med en lapp med varningstext att ljuset ALDRIG får lämnas utan uppsikt!

Även om det är limmat med flamsäkert lim, finns det aldrig några garantier att inte olyckan kan vara framme när man vänder ryggen till. Eld är eld, och eld kan bränna ner allt.

 

Med servetter: ljusdecoupage

En tunn servett runt blockljuset klarar inte hålla emot smältande varmt stearin utan sipprar ut från den tunna väggen. Ej heller tunt datapapper. Men det finns en metod som man kan använda.
Arbetsbeskrivning till all blockljusdecoupage med dessa exempel medföljer vid köp av FLAMSÄKERT decoupagelim

Om du bara vill ha ljuset som dekoration och inte bränna det, kan du använda vanligt decoupagelim.

 

Med servettbilden på fotopapper. Avancerad metod:

Arbetsbeskrivning medföljer vid köp av FLAMSÄKERT decoupagelim

 

Ljusdecoupage för smala vanliga ljus, ej för att brännas:

Metod 1:

servett på ljusKlipp ut en servettbild. Obs! Glöm inte att först ta bort alla de vita servettlagren på servetten så att du bara har det tunna skiktet med bilden kvar!
Lägg servettbilden på ljuset och lägg över en bit bakpapper. Stryk över bakpapperet/bilden med ett lagom varmt strykjärn (litet resestrykjärn är bra!) så att stearinet smälter en aning och bilden sjunker in i ljuset. Dessa ljus kan brännas, men naturligtvis under mycket noggrann uppsikt. Metoden används helst bara på ljus som endast används som dekoration.

Metod 2:
Gör som ovan men värm två skedar på en spisplatta och använd dem växelvis med att trycka på servettbilden så att stearinet på ljuset blir varmt och bilden sjunker in i ljuset. Glöm inte grytlappar, för skedarnas skaft blir varma.
Dessa ljus kan också brännas, men naturligtvis under mycket noggrann uppsikt, för servetten kan börja brinna. Metoderna 1 och 2 rekommenderas bara på ljus som används endast till dekoration, ej till ljus som skall användas!

Lycka till med ljusdecouperandet! Och glöm inte skicka med varningstexten "Lämna aldrig tända ljus obevakade" om du ger bort det i present!

Göra kort med decoupage


Enklast är att ta något decoupagepapper, klippa och klistra på kort. Till det krävs bara papper, sax och lim.
Men om man vill decoupera med servetter på t.ex färgade kort, krävs mer trixande innan resultatet blir bra.
Gör så här:
Ta av de vita lagren på servetten, oftast är det två skikt.
Limma servetten på ett vitt papper t.ex. vanligt kopieringspapper. Klipp ur motivet och klistra in det på ditt kort. Denna metod kan användas på alla underlag av vilka färger som helst. Detta kort är gjort på det sättet:

servett på gratulationskort

Ett annat sätt är, om man vill ha en ytterst tunn bild på sitt kort, att man klistrar in servetten på dubbelhäftande folie. Men bilden kan bara användas på vita eller mycket ljusa kort. Fäst servetten på det dubbelhäftande papperets ena sida och klipp ur motivet innan du fäster det på ditt kort. Se bilder.

tips&tricks
1. Tag bort de vita lagren från servetten. Brukar vara två. Klipp till ett dubbel-häftande folieark efter storleken på din servett eller motiv.
tips&tricks
2. Drag av det ena skyddspapperet från foliet och fäst servetten på den klibbiga ytan.
tips&tricks
3. Klipp ut din bild. Foliearkets styvhet gör att det blir lättare att klippa i servetten.
tips&tricks
4. Avlägsna nu det kvarvarande skydds-papperet från folien...
servettteknik
5....och arrangera dina bilder på ett kort med ljust underlag.

 

kort av decoupageservettdecoupage med servett
Och här ser du resultatet av mina kort. I det andra kortet klippte jag inte ur motiven, utan använde servetten sådan den var.
textildecoupage
Klicka för större bild!

Ett annat sätt är att klistra på servettmotiven på vlisofix, som du kan köpa i tygaffären. Vlisofix har också två klisterytor och är utmäkt till tygdecoupage.

Här har jag använt mig av min kattservett och fått en ny T-shirt på kuppen. Obs! Tyget måste vara tvättat och sköljt utan sköljmedel.
Gör som i exemplet ovan. Motivet strykes på tyget med strykjärn. Sedan måste man försegla hela servettmotivet ovanpå med decoupagelim för textil för att den skall hålla i tvätten. Enkelt och trevligt sätt att förnya sina gamla kläder på ;-).

Man kan använda även detta sätt till att klistra på motivet på papper och kort. Men då behövs inte textillimmet efteråt.

 

Ett tredje sätt är att först pensla decoupagelim på papperet och låta det torka.

Sedan placerar man på sin servett, lägger ett bakplåtspapper ovanpå och stryker fast servetten på det torkade papperet. Värmen från strykjärnet gör att servetten limmas på papperet.

Jag har använt denna teknik för att göra två servetter till fina akvarelltavlor. Jag klistrade dem på akvarellpapper och ramade in dem.
De blir fina julklappar till någon som behöver tavlor på väggarna.
På detta sätt blir servetten slät och fin och tekniken är även användbar till kortmakeri.

 

 


M
an kan också göra en "oljemålning", genom det första sättet med dubbelhäftande folie och klistra bilden på en pannå i lämplig storlek.
Variationerna är många och det är bara att låta fantasin flöda.

 

 

En liten IKEA-spegel blev så här fin med min plommon-päronservett. Se alla servetter i Webshop.
Servetten är först klistrad på dubbelhäftande folie och sedan klippt och klistrad på spegelramen.

 

tavla av servett

Här har jag kombinerat tre servetter och ett fotografi till ett gratulationskort. Med lite mixtrande i ett bildbehandlingsprogram fick jag kaptensmössan att passa på min sambos huvud. "Skepparkransen" på hakan har han odlat själv ;-)! Alla tre servetterna finns till salu i Webshop....

 

 

Och en av presenterna till sambon på födelsedagen blev ett snyggt skrivbordskitt till jobbet. En vit kleenexask, en tömd Pringle chipsburk sågad i två delar och grundmålad i vitt och ett kollegieblock förvandlades till ett trevligt blickfång på arbetsbordet.

Titta in då och då för det kommer mera....

Nästa sida >>

Vill du ha mitt nyhetsmejl? Anmäl dig på Startsidan!

 

 

 

decoupage av akvarellservett

Bild på tavlorna
kommer snart!

decoupage av akvarellservett
decoupage med servetter